Ruta patrimonial urbana per Esporles

La ruta patrimonial urbana d’Esporles recorre els racons més emblemàtics i bells d’aquest poble de la Serra. A la població contemplarem habitatges amb elements característics de l’arquitectura de muntanya i detalls constructius pròpiament mallorquins, peces decoratives modernistes, edificis gòtics i d’altres d’arquitectura i estètica industrial. Ens deixarem emportar per la magnitud arquitectònica d’edificis com l’església parroquial de Sant Pere i la Casa des Poble. Un altre dels elements que podrem contemplar són les teules pintades, una pràctica pictòrica popular de Mallorca des de l’època medieval.
La distància total de l’itinerari no supera els 3,5 quilòmetres que es poden fer en no molt més de 1h. El traçat de l’itinerari és molt suau i per tant, presenta una dificultat baixa que permet al senderista observar activament l’entorn.
Per fer un descans i prendre alguna cosa, us podeu aturar en una terrassa al Passeig del Rei mentre contempleu la vida del poble i gaudiu d'un típic llonguet, conegut originàriament a Esporles com un panet francès.
Text: Laura Reynés Trias · Fotos: Jaume Trias, Silvia Bregar i Ajuntament d'Esporles

Fitxa tècnica

Tipus d’excursió: Senderisme

Situació: Sud-oest de la serra de Tramuntana

Població més propera: Esporles

Grau de dificultat: Familiar

Distància total: 3,310 km

Durada total: 1 hora i 1 minut

Accés: Autobús de la línia L200. Palma-Esporles-Banyalbufar-Estellencs. Amb vehicle propi, agafau des de Palma la carretera de Valldemossa (Ma-1110) i després la Ma-1120.

Punt de partida: Església de Sant Pere i carrer Nou de Sant Pere

Ruta circular: Si

Altitud màxima: 191 m

Altitud mínima: 174 m

Desnivell: 102 m

Desnivell ascendent acumulat: 45 m

Desnivell descendent acumulat: 57 m

Època recomanada: Tot l’any

Itinerari

  • Església de Sant Pere i carrer Nou de Sant Pere

    Distància 0,000 km - Temps 0 hores - Altitud 180 m - N39 40'7.500" E2 34'39.000"

    Per començar la visita us recomanam partir de la Plaça de l’Ajuntament i l'Església de Sant Pere i seguir pel carrer Nou de Sant Pere. D’esquena a la façana del temple, baixam pel carrer que tenim just al davant, carrer Nou de Sant Pere (antigament el centre de l’activitat comercial d’Esporles) fins arribar al pont que creua el torrent de Sant Pere. Cal creuar el torrent i seguir tot dret fins arribar a la la placeta des Pla. A l’esquerra pujam pel carrer d'es Pont i tot seguit pel carrer de sa Pansa, es diu així perquè antigament hi feien vi de pansa. Al 1923, en aquest mateix carrer, hi havia l’antic cinema del poble. Al final d’aquest mateix carrer, trobam les escales per pujar al barri de son Torrat.

    Elements per observar: Esglesia de Sant Pere, de planta basilical de nau única te dotze capelles laterals i semipilars amb capitell esculpit amb motius vegetals. El presbiteri es cobreix amb mitja cúpula de creueria. Les capelles laterals s'obren sota arcs apuntats i cobertes també amb voltes de creueria. A sobre, vitralls en finestres trifoliades. La façana, inacabada, està estructurada en tres panys ritmats per pilars composts i rectangulars als laterals. També s’observa una rosassa. El campanar també resta inacabat, de manera que a la zona de la capçalera, hi ha una senzilla construcció per albergar les campanes. El projecte de l'església (1904) és de Gaspar Bennàssar i que resta inacabat. L'atri i el cor, són projecte de G. Ferrà (1943). Es pot visitar en horari de missa.

  • Barri de Son Torrat

    Distància 0,431 km - Temps 10 minuts - Altitud 189 m - N39 40'15.661" E2 34'39.118"

    Pujant les escales, descobrirem l’encant dels racons amagats del barri de Son Torrat, una xarxa de carrers estrets, curts i sinuosos d’un antic barri dins l’entorn urbà, una mena d’illa urbana al marge del trànsit general del poble. Baixant pel carrer de Son Torrat amb el torrentó del gorg a la dreta, arribarem a una placeta i al Carrer Major. Des d’aquest punt, tombam cap a l’esquerra i a uns 80 m a l’altura de les cases numero 58 i 59, giram pel carreró de la dreta que ens condueix a un pontet d’amunt el torrent de Sant Pere i que dona al carrer de Can Campos.

    Elements per observar: El conjunt de cases del barri de Son Torrat, data del segle XIX i deu el seu nom al molt de sol que hi pega tot el dia. S'articula entorn un carrer principal en sentit nord-sud en el que s'obren carrerons que connecten amb els carrers del Gorg i de Son Trobat que delimiten el conjunt. Les cases són unifamiliars, presentant tipologia popular, de planta baixa, pis i jardí o corral. Tres immobles conserven restes de teules pintades a la volada, una expressió pictòrica popular a Mallorca que pretenia ornamentar i protegir la casa del mal. Trobareu inscripcions a les cases del carrer de son Torrat, 9, i les del carrer del Gorg, 8 i 12. Atureu-vos en aquest darrer, un carreró sense sortida on podreu observar amb tranquil·litat les façanes de les cases i l'entorn amb les seves marjades d’olivar i horta.

  • Can Campos

    Distància 0,651 km - Temps 17 minuts - Altitud 181 m - N39 40'13.259" E2 34'37.801"

    A l’altre banda del pont, a mà dreta hi ha una àmplia zona d'aparcament on antigament hi havia localitzada la fàbrica de Can Campos, la més gran del poble. Aprofitant la força motriu dels salts d’aigua i l’antic sistema de molins ja existents des de l’època medieval, es van poder instal·lar diverses fàbriques tèxtils a la segona meitat del segle XIX. Seguim dret pujant pel carrer de can Campos fins arribar a la carretera. En aquest punt, tombarem a l’esquerra en direcció a l’Església.

  • Sa Rectoria

    Distància 0,782 km - Temps 21 minuts - Altitud 184 m - N39 40'10.678" E2 34'37.319"

    Caminant uns 60 m arribam al carrer de la Rectoria que coincideix amb la carretera. A la dreta, a l’altre banda de carretera, trobam un edifici que fa cap de cantó i que te una entrada a la clastra per una portal forà, es la Rectoria

    Elements per observar: La rectoria i el seu hort, estan documentats al segle XIV, tot i que les construccions actuals són posteriors i, les més antigues, poden datar-se vers el segle XVI. Forma un conjunt de construccions disposades entorn a una petita clastra. El portal forà està descentrat i definit per carreus de pedra viva, que defineixen un arc rodó i acabat amb regràs i coronat per l'escut quarterat del rector Mateu Tugores Maimó, amb la data 1920. La clastra acull un fragment d'un relleu amb la iconografia de l'Agnus Dei i un escut de la Verge. Adossat al cos lateral, limitant amb l'hort, hi ha una carrera elevada respecta el carrer, ornamentada amb una pèrgola de pilars de secció quadrada, que sustenten un emparrat. La pèrgola es perllonga més enllà del límit de la façana, cobrint l'abeurador de la font de Dalt de Son Tries, també dit de la Rectoria.

  • Plaça de l’Ajuntament i fàbrica de Ca’n Fortuny

    Distància 0,898 km - Temps 23 minuts - Altitud 180 m - N39 40'7.439" E2 34'38.881"

    Seguim la carretera en direcció l’església fins arribar a la plaça de l’Ajuntament. Allà hi trobarem l'escultura de Remigia Caubet, homenatge a la figura de la filadora, representativa de les treballadores de les fàbriques.

    Elements per observar: L’edifici de les actuals oficines de la Policia Local i l’oficina bancària al seu costat ens recorden també el passat industrial del municipi. L’antiga farmàcia i la fàbrica tèxtil de Ca’n Fortuny d’arquitectura civil i construida l’any 1886, ocupaven aquest edifici. L’any 2010 es va reconvertir amb la voluntat de preservar el patrimoni de la població i poder mostrar l’arquitectura i maquinària de l’època industrial del s.XIX. De la restauració cal destacar la recuperació d’un motor de gas pobre Crosley & Brothers de l’any 1909 i que va funcionar a la fàbrica de cartró de Ca’n Magre d’Esporles durant més de 70 anys. Està exposat i obert als visitants dins l’edifici de l’Ajuntament.

  • Passeig del Rei i Placeta del Jardinet

    Distància 1,010 km - Temps 25 minuts - Altitud 179 m - N39 40'4.379" E2 34'40.558"

    Continuarem l'itinerari baixant per la carretera fins arribar al Passeig del Rei i la Plaça del Jardinet, els punts principals de trobada de la població i on tenen lloc la majoria d'esdeveniments festius i culturals del Poble. Allà hi trobareu també el mercat setmanal que s'hi instal·la els dissabtes.

    Elements per observar: El Passeig del Rei deu el seu nom al rei Juan Carlos I, tot i que abans era, en temps de la dictadura, Avenida General Franco. El plateros que podem observar en tota la carretera d’entrada del poble es sembraren durant la II República, entre els anys 1932-1936. La Placeta des Jardinet ocupa l’emplaçament del que havia estat l’anomenada Tanca de la Capelleta fins a principis del segle XIX. Havia estat un cementiri fins que anys després, durant la II República es va formar un jardí. El més probable es que traslledessin el cementiri de la Placeta des Jardinet a les afores del poble desprès de l’epidèmia de grip del 1918 (grip espanyola), per temes de capacitat i per mesures d’higiène. Durant el franquisme, la Placeta, passà a anomenar-se Plaza de Gabriel Palmer, batle de la vila. Ja a l’etapa democràtica, el 1985, passà a ser denominada oficialment Plaça de la Constitució. Fa poc l’Ajuntament aprovà la denominació de Plaça del Jardinet. A l’any 2004 es remodelà la placeta llevant la capella de l’antic cementeri i ampliant l’espai que actualmet ocupa la zona infantil. A l’entrada de la placeta a l’esquerra, podem trobar una placa conmemorativa en record de les persones allà enterrades.

  • Carrer Joan Riutort, sa casa des Poble i restes molí de Son Fort

    Distància 1,260 km - Temps 30 minuts - Altitud 178 m - N39 39'58.618" E2 34'42.420"

    Seguim baixat pel Passeig fins arribar al seu final i creuarem el carrer Jaume I. Seguim la carretera, dita ara carrer Joan Riutort. Caminats uns 120 m, arribam al carrer de sa casa des Poble giram a la dreta i pujam fin al final del carrer on trobarem sa Casa des Poble i un poc mes amunt a davant el Centre de Salut i al carrer Quarter, el molí de Son Fort.

    Elements per observar: Edificis carrer Joan Riutort: A les façanes de les cases que aquí trobam hi observar ornaments d’estil modernista, molt decoratius, de barreja d’estils: ferros forjats artístics, formes modelades en relleus escultòrics, mosaics amb rajoles de diferents colors, etc.
    Casa des Poble: L’edifici, d’arquitectura i estètica d’època i estil industrial, és avui un patrimoni històric molt important per Esporles. Al 1923 es va començar a construir de manera cooperativa i promoguda per la Federació Obrera d'Esporles. Inaugurada el 1930 per fer-ho servir com a edifici per al poble, on les classes treballadores tinguessin un espai cultural i de trobada. L'edifici conté un teatre i disposava de sales de reunions i biblioteca. En la façana destaquen dos fanals, enquestats en la base de les pilastres plantes del tram central. Gràcies a la col·laboració dels ciutadans, recentment s'ha reformat i recuperat la funció i ús que se li va donar originàriament.
    Molí de Son Fort: Just davant de l’actual Centre de Salut ubicat al carrer Quarter, es poden observar les restes del molí de Son Fort, el qual formava part de la xarxa de molins d’Esporles a l’època pre-industrial que eren moguts gràcies a la força de l’aigua procedent de la Font Major de Sa Granja. Aquest molí era part de l’escorçera de Can Roig. L’escorxa de pi era emprada per tenyir els ormejos de pesca i era exportada a Galicia i al País Basc. L’escorça d’alzina era emprada pels blanquers per adobar les pells.

  • Carrer Quarter i camí des Rafal

    Distància 1,730 km - Temps 36 minuts - Altitud 191 m - N39 39'44.881" E2 34'44.759"

    Amb les restes del molí de Son Fort al davant, tombam a l’esquerra i baixam pel carrer Quarter. A uns 270 m i just després del quarter de la Guardia Civil que deixam a dreta, agafam a la dreta, el carrer Camí des Rafal que puja amb una petita inclinació. A 220 m trobam un torrentó a la dreta i tot dret un camí de terra entre dues parets de pedra en sec. Aquest camí es coneix com a camí des Rafal i ens condueix al conjunt de cases de la possessió des Rafal.

  • Barri de sa Vilanova

    Distància 1,990 km - Temps 42 minuts - Altitud 192 m - N39 39'38.221" E2 34'48.899"

    Just passades dels cases des Rafal, que deixam a l’esquerra, arribarem a un bell mirador amb vistes al barri de sa Vilanova. Baixam per les escales empedrades del carrer de sa costa des Rafal que ens duran al carrer de sa Vilanova. Giram a l’esquerra baixant en direcció la carretera que veim al final del carrer. En arribar a la carretera giram a l’esquerra anirem de nou cap al nucli del poble, sa Vila Vella, seguint el curs del Torrent de Sant Pere. A uns 200 m davant l'escola, arribam al Pont de Fusta que creua el torrent. Creuam el torrent i tombam a l’esquerra pel primer carrer, el carrer des Balladors.

    Elements per observar: El barri de la Vilanova data del s.XVII. Al carrer Costa des Rafal, carrer Vilanova i Joan Cabot, es troben diverses façanes amb esgrafiats, i coronades per una volada de teules pintades amb motius decoratius i geomètrics.

  • Carrer des Balladors

    Distància 2,540 km - Temps 51 minuts - Altitud 174 m - N39 39'50.400" E2 34'52.680"

    Seguim pel carrer Balladors, un dels més emblemàtics i bells del poble on podrem contemplar diferents exemples de l’arquitectura tradicional, comú a tots els pobles de Mallorca, com són les cases vilatanes unifamiliars amb parets de pedra. Al final del carrer Balladors trobarem la placeta des Brollador, tombam a la dreta pel carrer des Torrent fins arribar al carrer de Mestre Munar, el primer a l’esquerra, un altre atractiu carrer del municipi. Al final d’aquest carrer, tombam a l’esquerra pel carrer Cotoner fins arribar al Passeig del Rei.

    Elements per observar: Teulada de la volada del número 30 del carrer Mestre Munar que mostra la data de 1847. Veurem també la placa del número 23 que ens recorda que aquest edifici va allotjar les escoles públiques a les quals van assistir la majoria de vilatans d’una certa edat. El nom que té actualment el carrer des Balladors, es deu a una escola de ball que hi havia.

  • Passeig del Rei

    Distància 3,310 km - Temps 1 hora i 1 minut - Altitud 179 m - N39 40'2.341" E2 34'42.358"

    Tornam a esser al Passeig del Rei, on podem acabar la visita prenent alguna cosa i descansant en una de les terrasses.

Observacions

Aquest itinerari està inclòs dins el programa de recuperació i difusió dels camins d'Esporles, Camina per Esporles. Podeu trobar més informació a la web de l'Ajuntament d'Esporles


Enviau una postal

Enviau una postal de Ruta patrimonial urbana por Esporles amb una dedicatòria al vostre destinatari. Escriviu les dades del vostre enviament i pitjau «envia».

Destinatari:

Remitent:

Missatge

Si t'agrada el contingut de Senderos de Mallorca i vols ajudar a millorar, pots fer-ho amb una donació que ens ajudarà a mantenir la web i poder millorar-la. Gràcies!