La Mallorca desconeguda

Sembla una paradoxa que en una de les destinacions turístiques més importants de la Mediterrània es puguin trobar espais rurals tan atractius i tan ben conservats com els de l’interior de Mallorca.

Mallorca té una extensa xarxa de camins. Hi ha sendes que es remunten a l’època àrab; d’altres travessen els boscos i varen ser utilitzades pels carboners i per a les comunicacions entre pobles. Fent senderisme a Mallorca, podrem trobar llocs d’una bellesa fabulosa i històries i llegendes antigues. Camins oberts per contrabandistes des d’on s’arriba als llocs més inaccessibles de la costa, talaies costaneres construïdes en el segle XVI per defensar-se dels atacs dels pirates turcs, marjades i infraestructures que s’empraven per conrear i per recollir aigua i que perduren des de l’època musulmana.

Bona part dels itineraris recorren les entranyes de la serra de Tramuntana, l’espai natural més emblemàtic de l’illa, i travessen cingles, penya-segats i torrents, seguint camins empedrats o sendes de cabres.

A la serra de Tramuntana trobam, en pocs quilòmetres, muntanyes que s’eleven des de 0 fins a 1.436 metres, i on quasi tots els cims són accessibles gràcies als camins que conduïen als pous de neu.

A la resta de l’illa també hi ha una important xarxa de camins que discorren seguint perfils més suaus que el de la serra de Tramuntana, però amb un encant etnològic i cultural que sorprèn per la seva riquesa.

Als qui estigueu acostumats a recórrer altres zones senderistes, us podrà sorprendre el fet que més del 90% de l’illa sigui de propietat privada. Les grans propietats mallorquines (possessions o finques, que inclouen muntanyes senceres) tenen el seu origen en el repartiment que va fer el rei Jaume I entre els senyors feudals catalans que varen col·laborar en la conquesta cristiana de l’illa l’any 1229. L’esforç dels propietaris rurals ha possibilitat la conservació d’aquest important patrimoni paisatgístic. En els darrers anys, alguns d’ells s’han vist obligats a tancar els camins que travessen les seves finques. Els motius més freqüents són els actes de vandalisme, la massificació d’alguns itineraris i el perill d’incendis.

Aquest lloc web, creat per l’Associació Mallorca Rural, vol servir per difondre i dinamitzar mitjançant l’excursionisme les zones rurals de Mallorca, mostrar-ne les qualitats culturals i els valors que, a causa del gran èxit del turisme de sol i platja, han patit l’oblit crònic de la gent; oblit que, paradoxalment, ha servit per conservar-les. Si seguiu els itineraris, descobrireu alguns dels paisatges més bells i verges de tota la Mediterrània, paisatges que indubtablement heu de respectar i conservar en anar-hi.